Školní stravování je jediná možnost, jak nejen přímo ovlivňovat výživu, ale především výživové návyky mladé populace,
které si s sebou ponesou i do budoucnosti.
„Hlavní význam školního stravování spočívá tedy ve dvou hlavních směrech: - zajištění zdravé výživy dětí a mládeže - ve výchově dětí ke zdravému působu stravování, k hygienickému, kultivovanému a společenskému chování při jídle“ (Kotulán , 2005, s. 167).
Smyslem soutěže je ukázat, že školní stravování svým každodenním působením motivuje děti ke zdravému způsobu stravování. Školní stravování má důležitý vliv nejen na správný vývoj dětí, ale stejně tak by je mělo naučit kultuře stolování a seznámit je s pokrmy, na které nejsou z domova zvyklé. Děti, které školní jídelnu navštěvují, se naučí pravidelně a především zdravě stravovat. Vyvážená strava představuje základ zdravého životního stylu, který si děti ponesou až do dospělosti Naše školní jídelna má širokou zásobu receptů zdravých pokrmů a umí je upravit tak, že jsou u dětí oblíbené. Na návrh Žákovského parlamentu jsou do jídelního lístku školní jídelny zařazována také jídla na přání žáků. Zájem žáků podílet se na tvorbě jídelníčku nás motivoval k vyhlášení soutěže o nejlepší žákovský recept : „V hlavní roli – LUŠTĚNINY “ . Vítězné receptury zařadíme do jídelníčku.
Výživa je spolu s dýcháním jedním z nejpodstatnějších faktorů pro fungování všeho živého. Význam výživy pro člověka je v zajištění energie, nezbytných živin, vitamínů a minerálních látek pro organismus.
Pravidla soutěže
1. Pořadatel soutěže:
2. Forma a účast v soutěži:
Soutěž je korespondenční. Zúčastnit se může každý žák Základní školy Pardubice- Dubina, Erno Košťála 870, Pardubice
3. Téma soutěže:
„V hlavní roli : LUŠTĚNINY“
Pokud máte v rodině či mezi kamarády oblíbený recept, nebojte se pochlubit a zašlete ho do naší soutěže!
3. Podmínky účasti v soutěži:
a) Recept může být na polévku nebo hlavního jídlo, dezert či salát
b) Receptura pokrmu bude označena názvem a receptura bude obsahovat gramáž, popis přípravy a počet osob, pro které je pokrm určen
c) Recept bude doručen v písemné formě do kanceláře školní jídelny nebo v e-mailu na adresu: jí[email protected]
d) Soutěžící u receptury uvede jméno, příjmení, třídu, případně kontaktní emailovou adresu
e) Soutěžící může uvést vlastní komentář k receptu (např. odkud recept pochází, vazba na rodinnou tradici apod.) a doplnit recept fotografií pokrmu
f) Každý soutěžící může přihlásit pouze jeden recept
g) Z došlých receptů vybere hodnotící komise tři vítězné recepty
5. Termín soutěže:
a) Termín pro doručení receptu : 30.11. – 13.12.2015
b) Vyhlášení výsledků soutěže : 18.12.2015
6. Hodnocení a hodnotící kritéria:
a) Hodnotící komise: ředitelka školy, vedoucí školní jídelny, šéfkuchařka, zástupce pedagogického sboru, zástupce žákovského parlamentu
b) Hodnotící kritéria: dodržení zadání soutěže, sladění použitých surovin
7. Autoři vítězných receptů budou odměněni:
1. cena – Flashdisk 32GB
2. cena – Flashdisk 16GB
3. cena – ZDARMA týden obědů ve školní jídelně
8. Výsledky soutěže:
Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách www.zsdubina.cz. Autoři vítězných receptů budou kontaktováni emailem nebo prostřednictvím pedagoga.
Vítězné receptury budou zařazeny do jídelního lístku školní jídelny.
Pravidla soutěže jsou v souboru ke stažení.