24.6. – 26.6.2019
10:35h - 10:45 h jídlonosiče
10:45 h - 12:30 1. stupeň včetně družiny
12.35 h - 13:30 2. stupeň
27.6.2019
10:35 h - 10:45 h jídlonosiče
10:45 h – 11:40 h 2. stupeň
11:40 h – 13:30 h 1. stupeň
28.6.2019
09:00 h – 10.45 h 1., 2. stupeň
10:45 h – 11:15 h jídlonosiče
Vážení rodiče,
Výše stravného je stanovena podle věku strávníka od 1.1. 2018:
7 let až 10 let: za 1 oběd 25,-Kč měsíční záloha: 500,-Kč
11 let až 14 let: za l oběd 28,-Kč měsíční záloha: 560,-Kč
15 let a více: za l oběd 32,-Kč měsíční záloha: 640,-Kč
Platby se poukazují vždy do 15. dne v měsíci předem (v srpnu 2018 na září 2018, v září 2018 na říjen 2018 atd. ) na účet školní jídelny : 10006-9700128524/0600.
Pokud v tomto termínu není řádná platba připsána na účet školní jídelny, budou obědy na další měsíc přihlášeny pouze na dny, jejichž úhradu pokryje aktuální částka na účtu strávníka. V tomto případě je nutné přihlásit obědy na další období elektronicky na adrese jidelna@zsdubina.cz , v kanceláři ŠJ nebo přes internet na stránkách www.strava.cz
Děkujeme za spolupráci.
Ve dnech 3.a 4.7 2018 se provádí vyúčtování přeplatků na účty strávníků. Přeplatky do výše 200,-Kč budou ponechány na účtu strávníka a použity pro další školní rok (Viz Směrnice č.1 - http://www.zsdubina.cz/dokumenty-skolni-jidelny). Strávníkům, kteří ukončili školní docházku a strávníkům trvale odhlášeným, budou přeplatky vráceny v plné výši. (Viz Směrnice č.1 - http://www.zsdubina.cz/dokumenty-skolni-jidelny)
Pokud jste v změnili bankovní účet a změna nebyla nahlášena ve školní jídelně, přeplatek nám banka vrátí zpět. Přeplatky, které se z důvodu "chybného" účtu vrátí zpět na náš účet, budou převedeny na další školní rok.
Děkujeme za spolupráci a přejeme hezké prázdniny.
REKONSTRUKCE ŠKOLNÍ JÍDELNY
Vážení rodiče,
v době od 1. července do 30. listopadu 2017 bude probíhat celková rekonstrukce kuchyně školní jídelny. Od 4. září 2017 bude výdej obědů probíhat v náhradních prostorech. Výdejny budou ve dvou třídách, které budou přizpůsobeny pro výdej obědů podle požadavků stanovených platnou legislativou a schváleny Krajskou hygienickou stanicí v Pardubicích.
Dovoz jídel bude zajišťovat kuchyně menzy Univerzity Pardubice. Dodáváno bude hlavní jídlo v jednom druhu. Součástí jídla nebude polévka. Polévka bude kompenzována doplňky k jídlu (ovoce, zelenina, mléčné výrobky apod.). Nápoje a doplňky oběda zajistí pracovnice naší školní jídelny. Jídlo a nápoje budou vydáváno v jednorázovém nádobí. Příbory budou děti používat svoje vlastní. Mytí příborů bude zajištěno přímo v náhradních výdejnách. Odběr obědů bude i nadále probíhat za použití Pardubické karty.
Touto cestou se na Vás obracíme s prosbou o součinnost při zajištění příborů a Pardubických karet, pro plynulý výdej obědů.
Děkujeme za spolupráci a přejeme Vám krásné léto.
V týdnu od 10.7.2017 se provádí vyúčtování přeplatků na účty strávníků. Přeplatky do výše 200,-Kč budou ponechány na účtu strávníka a použity pro další školní rok. Strávníkům, kteří ukončili školní docházku a strávníkům trvale odhlášeným, budou přeplatky vráceny v plné výši. (Viz Směrnice č.1 - http://www.zsdubina.cz/dokumenty-skolni-jidelny)
Pokud jste v změnili bankovní účet a změna nebyla nahlášena ve školní jídelně, přeplatek nám banka vrátí zpět. Přeplatky, které se z důvodu "chybného" účtu vrátí zpět na náš účet, budou převedeny na další školní rok.
Děkujeme za spolupráci a přejeme hezké prázdniny.
Z důvodu přípravy na celkovou rekonstrukci kuchyně školní jídelny dochází ke změně jídelního lístku následovně:
Dne 29. 6. 2017 – studený oběd – obložená bageta šunková. V případě, že chcete v tento den oběd odhlásit, učiňte tak nejpozději 23. 6. 2017 do 8.00 hodin.
Dne 30. 6. 2017 – nevaří se – objednané obědy budou všem hromadně odhlášeny.
Děkujeme za pochopení.
Tohle je nejkrásnější odměna:-)) Poděkování malé Denisky po další části projektu. 1.A - ZŠ Dubina Pardubice...nebylo to vůbec nahrané, jen Deniska opakovala do kamery to, co minutu předtím řekla úplně sama - lektor Pavlína Dostalíková partner tohoto projektu Institut zdravého životního stylu
Video si můžete prohédnout zde
Pro rodiče žáků ZŠ Pardubice-Dubina, kteří se 24. listopadu zúčastnili třídních schůzek, připravil kolektiv školní jídelny ochutnávku zdravého vaření.
Ochutnávkou jsme chtěli přiblížit, jak se v dnešní době vaří ve školní jídelně, jaké jsou trendy vaření a z jakých surovin vlastně vaříme. Akci jsme připravili v rámci projektu Zdraví do škol od A do Z a Zdravá školní jídelna. Ochutnávku jsme mohli zajistit díky podpoře vedení školy, skvělé spolupráci našich dodavatelů, odborné pomoci Institutu zdravého životního stylu a Krajské hygienické stanice Pardubice.
Menu jsme sestavili z pokrmů, které se u dětí setkaly s kladným ohlasem, přestože obsahují suroviny, které jsou dětmi mnohdy odmítány. Rodiče tedy mohli ochutnat rybu upravenou „trochu jinak“, červenou a černou čočku. Vyzkoušeli bulgur “na slano“ jako hlavní jídlo i bulgur „na sladko“, který lze zařadit jako ovocně - mléčnou svačinku. Dresinkem z tvarohu je možné nahradit tatarku. Z celozrnné mouky se nemusí jenom péct, ale dá z ní uvařit knedlík k oblíbené svíčkové. Hovězí bylo připravené nočním pečením, tedy dlouhou dobu při nižší teplotě, čímž si zachová šťavnatost, je křehké a minimalizují se ztráty.
Ochutnávkové menu:
Indická polévka z červené čočky
Filé se zeleninovou krustou, bramborové pyré
Bulgureto s quinoi a krůtím masem, sypané sýrem
Zeleninový závin s česnekovým dresinkem z tvarohu
Hovězí svíčková, celozrnný knedlík
Nepečený jablečný dezert
Zeleninový salát s čočkou beluga
Míchaný ovocný salát s bulgurem
Celá akce ale nebyla pouhou ochutnávkou. Mnohé překvapila názorná ukázka spotřeby soli a obsah cukru slazených nápojů. O stravování svých ratolestí rodiče živě diskutovali s lektorkou Spolku Zdraví do škol, z.s. Mgr. Pavlínou Dostalíkovou, MBA, s paní Helenou Křížovou z Krajské hygienické stanice, s panem Milanem Kvochem z Domina a všemi pracovnicemi školní jídelny.
Veškeré přípravy akce probíhaly za běžného provozu, což pro nás bylo náročnější, ale odměnou pro nás byl velký zájem rodičů, kladné ohlasy a slova chvály. Je to pro nás velká motivace pro další práci. Věříme, že pro rodiče byla ochutnávka inspirací, jak lze připravit nové potraviny tak, aby si na ně dítě postupně zvykalo, jejich zařazení se stalo samozřejmostí, jídelníček byl pestrý a strava tak obsahovala dostatek potřebných živin pro zdraví našich dětí.
Receptury ochutnávkového menu a výsledky ankety najdete na webových stránkách školy v sekci školní jídelny, kde je budeme postupně zveřejňovat.
Všem zúčastněným patří velké díky.
Za kolektiv školní jídelny
Zuzana Kielová, vedoucí jídelny
Srdečně Vás zveme na ochutnávku našich jídel zdravého vaření, kterou připravujeme v rámci projektu Zdraví do škol od A do Z a Zdravá školní jídelna. Přítomen bude také výživový poradce a zástupce dodavatelské firmy Domino.
Těšíme se na Vás ve čtvrtek 24. listopadu 2016 od 16:15 hodin.
Ředitelka školy Mgr. Bc. Ludmila Kozáková a kolektiv školní jídelny
Lektorky Spolku Zdraví do škol od A do Z společně se žáky třídy 1.A navštívili 14. října 2016 městečko Zdravíkov.
Děti prošly všechny ulice Zdravíkova, kde si povídaly o vhodných a nevhodných potravinách. Podívaly se samozřejmě do Semtamovic. Na část dopoledne se prvňáčci proměnily na kuchaře a společně s lektorkami si připravily zdravou svačinku. Na závěr vytvořiy ruku pestrosti, která zůstala dětem jako velký plakát ve třídě na nástěnce, spolu s příběhem o Zdravíkovu.
Děti aktivně diskutovaly a příjemně strávené dopoledne rychle uteklo a už se všichni těšíme na další návštěvu Zdravíkova a podívat se na další významná pravidla městečka, které nosíme všichni ve svých dlaních.
Fotografie z akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.
Nový školní rok bývá vždy plný očekávání. Začátek školního roku je však náročný pro žáky, pedagogy i rodiče. Jistě mi dáte za pravdu, že toto období je nejtěžší pro prvňáčky. Ti jsou plni očekávání a první den ani nemohou dospat. My dospělí víme, že se před nimi otevírá nový svět a mají před sebou celou budoucnost. Je to obrovská změna pro vás rodiče i vaše potomky. Jakmile dítě začne chodit do školy, přestává být malým chlapečkem, holčičkou a už se vám začne vzdalovat. Je samozřejmé, že máte obavy, aby to váš prvňáček všchno zvládl, ve škole se mu líbilo a všichni jste to přežili při zachování duševního zdraví. Vězte, že je to normální, a že každý rodič zažívá obavy: jestli jste vybrali dobrou školu a jak to budete ráno zvládat. Najde si kamarády? Jak mu půjde učení? Bude mu chutnat ve školní jídelně?
Mohu Vás ujistit, že v jídelně to prvňáčci zvládli na jedničku. Paní učitelky a vychovatelky v prvních dnech dětem pomáhají zvládnout náročnou cestu od výdejního okénka až ke stolu a to s táckem plným jídla, ale po pár dnech už to je pro prvňáčky hračka. A jak jim chutná? Na to se paní učitelka dětí zeptala: "Děti, chutná vám oběd? Komu chutná, zvedne ruku." Jak to dopadlo? Prohlédněte si fotky a uvidíte sami . Naši prvňáčci jsou prostě báječní
.
Cena obědů pro školní rok 2016/17 zůstává nězměněna. Výši záloh dle finančních norem pro příslušnou věkovou kategorii naleznete v záložce "Dokumenty školní jídelny".
Číslo účtu : MONETA Money bank 10006 - 9700128524/0600 , Variabilní symbol : rodné číslo dítěte (případně číslo, které jsme Vám přidělili).
Objednávání obědů přes internet : www.strava.cz
Pokud nemáte přihlašovací údaje pro internetové objednávky , na vyžádání Vám je zašleme emailem. Rodiče žáků 1. tříd, kteří uvedli emailovou adresu, obdrží údaje do 24.8.2016.
Přihlášky ke stravování a výdej PARDUBICKÉ KARTY v době prázdnin (pokud jste žádost o PK vyřizovali cestou ŠJ) : ve dnech 29. - 31.8.2016 od 9:00 do 11:00 hodin, od 14:00 do 16:00 hodin.
V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat: jidelna@zsdubina.cz, 466 261 950
Přejeme Vám hezký zbytek léta
Naše škola je zapojena do projektu Zdraví do škol
Spolek Zdraví do škol, z.s. je dobrovolné, nepolitické sdružení nutričních terapeutů, poradců výživy, ostatních odborníků, rodičů žáků a dalších podporovatelů zdravého životního stylu a vývoje dětí, mládeže i dospělých. Své poznatky a zkušenosti předává zábavnou formou.
„ZDRAVÉ DÍTĚ = ZDRAVÝ DOSPĚLÝ“
Spolek respektuje platná výživová doporučení. V rámci prevence dbá na kvalitu stravy, pohybových aktivit i psychické pohody. Dokáže pomoci školám i rodičům s celou řadou otázek týkajících se aplikace zásad zdravého životního stylu malých i velkých školáků.
„VŠECHNY DĚTI SI ZASLOUŽÍ ZDRAVÍ DO ŠKOL od A do Z““
Více informací najdete na stránkách www.zdravidoskol.cz
V rámci bádání zahájíme pátrání!
Tak zněl úkol školáků, kteří jsou zapojeni do školního recyklačního programu RECYKLOHRANÍ pod záštitou MŠMT ČR, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů.
Škola obdrží body, které pomocí plnění zadaných úkolů děti promění ve školní, výtvarné a sportovní potřeby.
Jedním z úkolů je pátrání o vývoji a vzhledu různých domácích spotřebičů a přístrojů v domácnosti. Jak jinak pátrání zakončit, než návštěvou školní jídelny a kuchyně. Do jídelny chodí žáci na obědy, takže tu znají, ale vidět velké kuchyňské stroje přímo v kuchyni je něco jiného, než zvenčí přes výdejní okénko. V rámci pátrání jsme v úterý odpoledne malým badatelům umožnili podívat se na vše zblízka.
Nejdříve jsme si řekli, jak se v kuchyni musíme chovat a na co si dát pozor, aby se nikdo nezranil a také aby nedošlo k poškození některého zařízení. A pak už jsme pátrali a srovnávali v čem se vaří pro rodinu a v čem pro pět set strávníků. Ukázali jsme si smažící pánev, kotel kde se vaří polévka, kotel, ve kterém budeme vařit krupicovou kaši, konvektomat kde pečeme maso, připravujeme brambory nebo kuskus. Podívali jsme se na myčky a na závěr jsme porovnali nádobí jaké máme doma a jaké používáme ve školní jídelně.
Pátrání je samozřejmě zdokumentováno a vy se můžete podívat na skvělou partu badatelů ve fotogalerii (foto dole).
Zpracovala: Zuzana Kielová, Miloslava Jehličková
VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ RECEPT
NA TÉMA LUŠTĚNINY
RECEPT
1 .místo Jan Richter Čočkové karbanátky
2. místo Petr Čtvrtečka Čočka s paprikou
3. místo Aneta Folprechtová Čirok s čočkou a špenátem
4. místo Jakub Takáč Rajská polévka s čočkou
5. místo Filip Gabriel Chilli con carné
6. místo Michala Kučerová Fazolové karbanátky
7. místo Jitka Kučerová Čočková sekaná
8. místo Šimon Horký Pikantní fazolový salát
9. místo Kateřina Čiháková Zapečená zelenina s čočkou
10. místo Jakub Kučera Salát s játry
11. místo Vít Richter Hrášková polévka
Blahopřejeme vítězům a všem soutěžícím děkujeme za účast v soutěži.
Vítězné receptury budou postupně zařazeny do jídelního lístku a najdete je v záložce Školní jídelna – receptury.
Soutěž o nejlepší recept
Školní stravování je jediná možnost, jak nejen přímo ovlivňovat výživu, ale především výživové návyky mladé populace, které si s sebou ponesou i do budoucnosti. „Hlavní význam školního stravování spočívá tedy ve dvou hlavních směrech: - zajištění zdravé výživy dětí a mládeže - ve výchově dětí ke zdravému způsobu stravování, k hygienickému, kultivovanému a společenskému chování při jídle“ (Kotulán , 2005, s. 167).
Smyslem soutěže je ukázat, že školní stravování svým každodenním působením motivuje děti ke zdravému způsobu stravování. Školní stravování má důležitý vliv nejen na správný vývoj dětí, ale stejně tak by je mělo naučit kultuře stolování a seznámit je s pokrmy, na které nejsou z domova zvyklé. Děti, které školní jídelnu navštěvují, se naučí pravidelně a především zdravě stravovat. Vyvážená strava představuje základ zdravého životního stylu, který si děti ponesou až do dospělosti Naše školní jídelna má širokou zásobu receptů zdravých pokrmů a umí je upravit tak, že jsou u dětí oblíbené. Na návrh Žákovského parlamentu jsou do jídelního lístku školní jídelny zařazována také jídla na přání žáků. Zájem žáků podílet se na tvorbě jídelníčku nás motivoval k vyhlášení soutěže o nejlepší žákovský recept : „V hlavní roli – LUŠTĚNINY “ . Vítězné receptury zařadíme do jídelníčku.
Pravidla soutěže
1. Pořadatel soutěže:
2. Forma a účast v soutěži:
Soutěž je korespondenční. Zúčastnit se může každý žák Základní školy Pardubice- Dubina, Erno Košťála 870, Pardubice
3. Téma soutěže:
„V hlavní roli : LUŠTĚNINY“
Pokud máte v rodině či mezi kamarády oblíbený recept, nebojte se pochlubit a zašlete ho do naší soutěže!
3. Podmínky účasti v soutěži:
a) Recept může být na polévku nebo hlavního jídlo, dezert či salát
b) Receptura pokrmu bude označena názvem a receptura bude obsahovat gramáž, popis přípravy a počet osob, pro které je pokrm určen
c) Recept bude doručen v písemné formě do kanceláře školní jídelny nebo v e-mailu na adresu: jídelna@zsdubina.cz
d) Soutěžící u receptury uvede jméno, příjmení, třídu, případně kontaktní emailovou adresu
e) Soutěžící může uvést vlastní komentář k receptu (např. odkud recept pochází, vazba na rodinnou tradici apod.) a doplnit recept fotografií pokrmu
f) Každý soutěžící může přihlásit pouze jeden recept
g) Z došlých receptů vybere hodnotící komise tři vítězné recepty
5. Termín soutěže:
a) Termín pro doručení receptu : 30.11. – 13.12.2015
b) Vyhlášení výsledků soutěže : 18.12.2015
6. Hodnocení a hodnotící kritéria:
a) Hodnotící komise: ředitelka školy, vedoucí školní jídelny, šéfkuchařka, zástupce pedagogického sboru, zástupce žákovského parlamentu
b) Hodnotící kritéria: dodržení zadání soutěže, sladění použitých surovin
7. Autoři vítězných receptů budou odměněni:
1. cena – Flashdisk 32GB
2. cena – Flashdisk 16GB
3. cena – ZDARMA týden obědů ve školní jídelně
8. Výsledky soutěže:
Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách www.zsdubina.cz. Autoři vítězných receptů budou kontaktováni emailem nebo prostřednictvím pedagoga.
Vítězné receptury budou zařazeny do jídelního lístku školní jídelny.
KRÁSNÝ MOMENT PŘEKVAPENÍ
Ráno ve školní jídelně začalo jako každý den. Kuchařky si připravily suroviny, zadělaly těsto na domácí buchty, založily na polévku, očistily zeleninu na „dvojku“, rychle vyprat a jednotlivé kuličky rozdělit hroznové víno a zpátky k těstu, aby se buchty naplnily mákem, tvarohem a povidly. Takže takový běžný kuchyňský „šrumec“, aby se vše včas připravilo pro naše strávníky.
Trochu začala zlobit technika. Porouchaný kotel a velký hnětač nám ten den na náladě nepřidal. Začínáme být nervózní, čas nás tlačí. Jdu do kanceláře zavolat opraváře, a ne, a ne se dovolat. V tu chvíli přichází paní učitelka Čiháková. Pozdraví a ptá se: „Paní vedoucí, mohla byste jít za mnou na chvilku do jídelny?“
Hlavou mi proběhla spousta myšlenek o tom, co se mohlo přihodit. Chybí nám na nástěnce jídelníček, nebo že by nefungoval objednávkový box? Nebylo by divu, vždyť se říká: „do třetice všeho zlého………“ No uvidíme!
Vyjdu z kanceláře a když vejdu do jídelny, přestávám dýchat. ŠOK!!! Jídelna je plná Machů a Šebestových se sluchátky. Najednou se seběhnou do hloučku a začínají zpívat: „ My jsme žáci 3.beeee, bereme však na sebeeee podobu zajíceee………..
Paní kuchařky vykukují z kuchyně co se to děje. Děti ukazují sluchátka a taky „jedno zvířátko …..“. Prostě nádhera!
Děti přišly kuchařkám říct, že jim v naší jídelně chutná a takto poděkovat za to, že tak dobře a zdravě vaří. Byl to opravdu krásný a dojemný moment překvapení. Velice si toho vážíme a moc děkujeme. Hned nám bylo veseleji, ani rozbitý kotel už tolik nevadil a vše nám šlo lépe od ruky.
Musíme se přiznat, že už od prázdnin jsme slyšely slova díků od mnohých našich strávníků a jsme moc rády, že naše snaha o pestrý, zdravý a chutný jídelníček se setkává s tak skvělým ohlasem. Spokojení strávníci jsou tou nejlepší odměnou v naší práci
Ještě jednou – všem velké „DÍKY“.
Zuzana Kielová
Vedoucí školní jídelny