Základní škola Pardubice-Dubina,
Erno Košťála 870

Kuskusoto

Kuskusoto  s kuřecím  masem

Receptura (10 porcí)

Suroviny: Rostlinný olej 70 g, zeleninová směs  300 g, cibule očištěná 100 g, voda 1200 g, slepičí vývar 20 g, kuskus 700 g, kuřecí prsa 700 g, houbová směs 100 g, tvrdý sýr 150 g, sůl

 

 

Cibuli narájenou na drobno podusíme na oleji, přidáme zeleninovou směs, krátce osmahneme a zalijeme slepičím vývarem, mírně osolíme. Přidáme kuskus a vaříme asi 3 minuty. Zvlášť upravíme kuřecí maso nakrájené na kostičky, přidáme houby a orestujeme. Měkké maso promícháme společně se zeleninou a  kuskusem.  Při podávání zdobíme strouhaným sýrem.        

           

Proč zařadit kuskus do jídelníčku?

Kuskus je těstovina, která se vyrábí mletím a drcením tvrdozrnné pšenice, která po zpracování získá formu drobných nažloutlých kuliček Kuskus  je základní součástí zdravého jídelníčku. Výborně nasytí, dodá energii, je nutričně vyvážený a zároveň lehce stravitelný.

Obsahuje spoustu komplexních sacharidů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, železo, vápník a fosfor.

Výhodou  kuskusu  je, že se může dát téměř do všeho – výborně chutná naslano i nasladko, studený i teplý. Může být hlavní složkou jídel, přílohou  nebo dokonce dezertem