Malinový dezert
Proč raw malinový dezert? Je to „zdravé mlsání“ a příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá.
Složení:
maliny 40g, slunečnicová semínka 25g, ořechy lískové 5g, ořechy vlašské 10g, med 3g, kokos mletý 4g, agar 5g ( případně želatina)
Příprava:
Příprava je velmi jednoduchá. Semínka a ořechy umeleme. Z agaru si připravíme želatinu a nalijeme do připravených formiček na muffiny. Do želatiny položíme maliny (nebo jiné ovoce) a posypeme vrstvou mletého kokosu. Navrch přidáme rozemletou směs ořechů smíchanou s trochou medu. Takto naplněné formičky dáme ztuhnout do ledničky. A je hotovo! Dobrou chuť!
Energetická hodnota 100g: 1321kJ
Sacharidy: 14,85g - z toho cukry 7,53g, Bílkoviny : 4,75g (rostlinné 4,75,) Tuky: 24,91g (rostlinné 24,91)
Agar je přírodní rostlinná želatina s nulovou kalorickou hodnotou, vyráběná z červených mořských řas rodu Floridae a Gelidium.
Agar má vynikající vlastnosti. Povzbuzuje střevní peristaltiku, čistí zažívací trakt, snižuje cholesterol v krvi, má nulovou kalorickou hodnotu, je protizánětlivý, obsahuje železo, jód a vápník
Oproti živočišné želatině má agar dokonce lepší želírovací schopnosti a navíc jde o potravinu zásadotvornou. Agar lze použít k výrobě nejrůznějších dezertů a lze s ním kombinovat nejrůznější ingredience.
Želatina je zase velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.
Ořechy a semínka patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich předností je vysoký obsah vitaminů (především řady B), minerálních látek (vápník, hořčík, zinek nebo selen v případě para ořechů), bílkovin a zejména kvalitních tuků.