Základní škola Pardubice-Dubina,
Erno Košťála 870

Hrachová kaše s cizrnou

Hrachová kaše s cizrnou, dušená zelenina, chléb

(10 porcí)

Hrách loupaný  600g, hrášek mražený 200g, cizrna 150g, hraška 15g, olej rostlinný 50g, máslo 50g, cibule 100g, bobkový list 5g,  majoránka 10g, sůl 10g, rozmarýn čerstvý 5g, tymián čerstvý 5g, mrkev baby 250g,mrkev kořen 100g, květák mražený 150g, brokolice mražená 150g, paprika červená 80g, paprika žlutá 80g, ledový salát 100g, rajče 150g, pórek 50g, okurka 100g, petržel kadeřavá 10g, citronová šťáva 10g, chléb 900g.

Výrobní postup: Hrách a cizrnu samostatně  namočíme (nejlépe přes noc).  Z cizrny odstraníme slupky, které se namočením oddělí. Cizrnu a hrách uvaříme. K hrachu i cizrně přidáme majoránku (pro lepší stravitelnost). Před dovařením mírně osolíme. Po uvaření slijeme vodu,  odebereme  1/3 z celkového množství a hrách s cizrnou rozmixujeme. Kaši zahustíme přidáním hrašky a ještě provaříme. V páře ohřejeme mražený hrášek, který pak spolu s celou cizrnou a hráškem vmícháme do kaše. Přidáme máslo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka (proužky), a rozložíme v jedné vrstvě na plechu lehounce vytřené olejem. Dáme na 1 minutu do horkovzdušné trouby na  220°C, aby se z cibule vytáhla voda. Potom cibuli lehce orestujeme na oleji (1-2min) - do mírného zhnědnutí (pozor, po odstavení ještě dojde). Cibulkou pak  při podávání zdobíme hrachovou kaši.

Dušená zelenina: Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku na kostičky a společně s baby karotkou, růžičkami květáku a brokolice podusíme na másle. Přidáme čerstvou kadeřavou (nebo hladkou) petrželku jemně nasekanou, nasekané lístky rozmarýnu, tymiánu a mírně osolíme. Ledový salát, rajčata, okurky a pórek použijeme na ozdobu. Podáváme s chlebem.