Základní škola Pardubice-Dubina,
Erno Košťála 870

Žáci ze ZŠ Pardubice-Dubina si užili den s mexickou velvyslankyní

Středa 20. října na Základní škole Pardubice-Dubina patřila Mexiku, a to nejen programem, ale také nabídkou ve školní jídelně. U příležitosti návštěvy mexické velvyslankyně, Její Excelence Leonory Ruedy, která včera zavítala do krajského města a také na radnici, se škola zapojila do akce nazvané „Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách“ a připravila speciality v mexickém duchu.
„Pestrá, vyvážená, a především zdravá strava je pro město jako zřizovatele škol jednou z priorit. Rádi bychom navíc mezi česká jídla zakomponovali také mezinárodní kuchyně, včetně thajské, indické anebo právě té mexické, které dnešek patřil. Jsem rád, že se podařilo akci zaměřenou na Mexiko uspořádat a přizvat také zástupce dalších pardubických škol, aby nasbírali nové zkušenosti a inspiraci. Žákům moc chutnalo, na menu se významně podílela pardubická restaurace La Cabaňa,“ informuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký. Podle jeho slov setkání s velvyslankyní nabízí mnoho příležitostí na další možnou spolupráci českého školství spolu s inovacemi nejen ve školním stravování, ale také v zahraničí. Akci se podařilo uspořádat ve spolupráci s Asociací školních jídelen České republiky, neboť město Pardubice je jedním z Krajských center sdílení dobré praxe ve stravování.

Program, který pedagogové školy spolu se svými žáky připravili, zahrnoval nejen taneční vystoupení, děti ukázaly, že ani španělská slovíčka jim nejsou cizí. Odměnou jim bylo vřelé poděkování ze strany Její Excelence, která si s několika žáky udělala společné selfie. „Děti se na návštěvu velvyslankyně pečlivě připravovaly. Nejen, že se podílely na výzdobě školy, ale vyrobily si také kostýmy v mexickém stylu a paní velvyslankyni přivítaly několika vystoupeními. Téma Mexika jsme navíc zakomponovali do všech předmětů včetně výtvarné, hudební a tělesné výchovy. Největším zážitkem nejen pro nás pedagogy, ale především pro děti však bylo osobně poznat člověka, který pochází z Mexika, mít možnost nahlédnout do práce velvyslanců a zažít, co obnáší protokol takové návštěvy. Co se mexické kuchyně týče, díky zařazení nových surovin mají žáci možnost poznat nové a pro ně možná netradiční chutě,“ podotýká ředitelka ZŠ Pardubice-Dubina Ludmila Kozáková s tím, že reakce dětí na mexickou kuchyni byla velmi pozitivní.

Zdroj: MmP

Další fotografie a videa budou průběžně vkládány.

Autor: [email protected], poslední aktualizace: 27. 10. 2021