Základní škola Pardubice-Dubina,
Erno Košťála 870

Žákovský parlament ve školní jídelně

Ve čtvrtek 30.10. navštívili zástupci žákovského parlamentu školní jídelnu a pokládali otázky paní vedoucí Marii Třešňákové a paní kuchařce Lence Takáčové.
Otázky si žáci připravili předem se spolužáky a vybrali ty, které by mohly být pro žáky naší školy nejzajímavější.
Co jsme zjistili o naší jídelně?
Naše paní kuchařky přicházejí do práce již v pět hodin ráno a začínají vařit. Obědy musí být hotovy do asi 10 hodin dopoledne.
Obědy vydávají do 14.00, ale poté ještě musí uklidit kuchyň. Ve školní jídelně je zaměstnáno devět pracovníků.
Nikdy zde naštěstí nedošlo k žádnému většímu zranění. Během vaření musí být zapnuty velké odsavače, ze kterých někdy bolí uši, protože stále hučí. V naší kuchyni nejsou žádné židle - během vaření totiž není povoleno sedět, paní kuchařky musí tedy celé dopoledne stát.
Každý den vaří školní jídelna přes 700 obědů, ale představte si, že se většinou 10 - 30 obědů nevydá.
Někteří žáci si zapomenou oběd odhlásit či nedorazí. Potom se tyto obědy musí vyhodit do speciálních nádob a zlikvidovat. 
Paní vedoucí musí při plánování obědů pečlivě počítat velikosti porcí, gramy masa, brambor, ovoce atd.
Na jeden oběd se například dnes spotřebovalo 36 kg masa. Suroviny se nakupují hlavně v prodejně Jip a pečivo zase v Hradecké pekárně.
Naše jídelna nevaří z polotovarů, vše se připravuje čerstvé. Výjimkou je příprava ryb, které byly dodány mražené.
Z ryb se připravuje nejčastěji treska, protože nemá kosti a je finančně výhodná. Žádnou kaši z prášku v naší jídelně nikdy nedostanete. Čerstvé suroviny se k nám vozí přibližně 1x za 1 - 2 dny. Brambory naštěstí paní kuchařky loupat nemusí, vozí se k nám již oškrábané. Zeleninu nemusí krájet ručně, na vše jsou elektrické kráječe či strouhače.
Potraviny se v kuchyni připravují v různých sekcích - jedna místnost je pouze na maso, jedna pouze na zeleninu, další zase pouze na těsto.
I prkénka nemají různé barvy jen tak z legrace - modré je na ryby, zelené na zeleninu atd. Nemohou se používat náhodně.
V naší kuchyni najdete i speciální linku a vařič,  kde se připravují obědy pro žáky se zvláštní dietou - třeba bezlepkovou. 
Naše jídelna je zapojena do programu Zdravá školní jídelna. Od září 2026 má dojít ke změnám ve školním stravování v celé České republice.
U nás těch změn nebude tolik, ale nějaké přece.  Co nás čeká? Ryby 6x - 8x za měsíc, luštěniny 6x - 8x za měsíc, sladké jídlo pouze 1x za měsíc ai smažená jídla pouze jednou za 2 měsíce.
Na stolech v jídelně nesmí být ani slánky či koření - obědy již obsahují správné a vyvážené množství soli. Více soli by mohlo žákům v dětství a v dospívání způsobit zdravotní problémy.
Dozvěděli jste se něco nového? Prima! Chcete vědět víc? Máte další otázky? Oslovte své třídní zástupce žákovského parlamentu a společně najdeme odpovědi.

Za ŽP Irena Herynková a Martina Hrušková

 

Autor: [email protected], poslední aktualizace: 03. 11. 2025